Curatarea trandafirilor urcatori / cataratori

Cine nu a visat sa aiva o gradina sau o bolta de trandafiri urcatori? Acestia sunt specii de trandafiri carora le place sa creasca foarte inalti, acoperind suprafetele de sustinere cu flori deosebit de frumoase si foarte parfumate.
Relativ usor de intretinut si nu foarte pretentios, trandafirul catarator cere insa o atentie mai mare atunci cand vorbim de curatarea / tundere si protejarea acestuia impotriva sezonului rece. Tunderile acestei specii se fac la inceputul primaverii, mai exact in luna martie.
Tunderea trandafirilor urcatori consta mai mult in directionarea tijelor pentru a da plantei forma dorita, decat in taierea acestora. In cazul in care planta are mai mult de 3 ani se pot face si tunderi estetice , de infrumusetare, pentru a indeparta ramurile firave si pentru a stimula o crestere abundenta. Trandafirul urcator are nevoie de sustinere si toaletare pentru a-si putea arata adevarata sa valoare.

Este bine de stiut ca exista doua tipuri de ramuri prezente pe trandafirii urcatori, si anume ramuri principale si cele secundare. Ramurile principale pornesc de la baza plantei, iar cele cresc din cele principale si produc flori. Pentru ca planta dumneavoastra sa produca flori de la baza si pana la varf este nevoie sa orientati ramurile principale pe orizontala pentru a permite ramurilor secundare sa creasca in sus. Urcatorii care nu sunt orientati correct, tind sa aiba flori doar in partea de sus a plantei .

Ponturi utile :
-Incepeti tunderea intotdeauna de la baza spre varf, astfel veti avea posibilitatea sa decideti structura si forma finala a plantei.
-Nu realizati taieri radicale ca in cazul trandafirilor de gradina daca nu este neaparat nevoie.
-In cazul trandafirilor urcatori este foarte important sa salvam cat mai multe dintre ramurile principle.