Sfaturi si tehnici corecte pentru tunderea trandafirilor de gradina

Nu uitati, o taiere corecta a tandfirilor de gradina garanteaza o crestere viguroasa si o inflorire abundenta a trandafirilor dumneavoastra. Printr-o taiere corecta, asiguram plantei in primul rand o dezvoltare normala, sanatoasa si o circulare corespunzatoare a aerului, acesta fiind un factor extrem de benefic.
Miscarea continua a aerului mentine frunzele fara umiditate pe ele, factor ce previne dezvoltarea bolilor foliare. De asemenea bolile fungice precum patarea neagra sau fainarea se intalnesc mult mai frecvent la plantele neaerisite corespunzator.

Cum sa tundem corect
Tunderea trandafirilor este un proces relativ simplu de realizat atata timp cat cel care executa aceasta actiune cunoaste cateva notiuni de baza, precum zona in care trebuie realizata taierea efectiva si modalitatea de taiere. Instrumentele utilizate pentru tunderea plantei este important sa fie dezinfectate inainte de realizarea taierii, astfel se va evita raspandirea bolilor.
Taierile trebuie intodeauna realizate deasupra mugurelui, zona de pe tija plantei unde va apare ramificarea. Pentru taierile de vara aceasta zona de tundere este mai usor de localizat, taierea se va face chiar deasupra unui set de frunze mature. Daca sunteti atenti veti observa ca in zonele in care frunzele sunt atasate de tija vor fi prezenti intotdeauna muguri pasivi.

Cum se comporta trandafirii la tundere
O caracteristica aparte a trandafirilor este capacitatea acestora de a produce muguri chiar si pe tijele batrane, insa nu toti arbustii au aceasta abilitate. Datorita acestei capacitati deosebite chiar si in cazul efectuarii unei tunderi excesive planta nu va avea de suferit.
 
Cum realizam taierea
Taierea trebuie efectuata la un unghi de 45 de grade si la aproximativ 0.5 cm deasupra zonei in care se dezvolta mugurele. Este important ca mugurele sa se situeze pe partea exterioara a tijei pentru a asigura o crestere directionata departe de centrul plantei. Tunderea la un unghi inclinat ajuta la o scurgere mai buna a apei de pe zona taiata, planta fiind in acelasi timp mai atragatoare din punct de vedere estetic. Daca taierea este efectuata corect planta isi va directiona cresterea catre cel mai apropiat mugure, dand nastere unei noi ramuri. Rana aparuta in urma taierii nu este necesar sa fie tratata.
 
Tunderea trandafirilor asigura sanatatea acestora
Tunderea trandafirilor are un singur obiectiv si acela de a curata planta de ramurile bolnave, julite sau moarte. O problema comuna in viata trandafirilor este devitalizarea, aceasta apare atunci cand taierea a fost efectuata necorespunzator, la mijlocul ramurei, si nu asa cum ar trebui deasupra zonei de inmugurire. Sistemul de aparare naturala a trandafirilor permite acestora sa intrerupa zona dintre tesutul sanatos si cel mort al plantei. Cu toate acestea este indicat sa se indeparteze zona moarta de pe tija cat mai repede posibil pentru a intrerupe extinderea acesteia.
Din cauza ramurilor incrucisate si a vanturilor puternice ramurile se vor freca intre ele dand nastere unor zone sensibile unde se pot dezvolta boli. Ramurile bolnave de obicei prezinta anumite tipuri de cangrena sau leziuni de boli fungice precum patarea neagra sau mucegaiul pufos ce trebuie indepartate imediat pentru a preveni raspandirea acestora.

Tunderea in functie de sezon
Specialistii au opinii diferite atunci cand vorbim despre perioada propice tunderii trandafirilor. Noi recomandam ca taierea sa aiba loc atat toamna cat si primavara , chiar si in timpul verii dupa trecerea florilor. Va invitam sa aruncam impreuna o privire asupra taierilor sezoniere.
Taierile de toamna
Tunde trandafirii toamna pentru a preveni ruperea lor cauzata de vanturile puternice. O regula generala este de a taia toate ramurile mai subtiri decat diametrul unui creion, deoarece acestea sunt foarte flexibile in bataia vantului si pot cauza leziuni ramurilor vecine. Nici ramurile groase nu trebuie neglijate, netaierea lor putand provoca dezradacinarea plantei din cauza vanturilor puternice.

Taierile de primavara
Acum ca plantele noastre au trecut peste perioada grea de iarna, putem incepe taierea de primavara care consta in indepartarea ramurile ce au avut de suferit in timpul iernii. Primavara este sezonul in care putem da aspectul dorit plantei noastre. Cei mai multi trandafiri fac flori pe tijele noi, florile fiind mai rare pe ramurile lemnoase. Pentru majoritatea tipurilor de trandafiri este sufficient sa lasam   6-8 tije principale, sanatoase   pentru a avea o planta bine definita. Inaltime trandafirilor trebuie  redusa la aproximativ 18-24cm. Taierile de primavara depind foarte mult de starea vremii, acestea se pot face in perioada februarie-martie daca riscurile de inghet sunt reduse.  

Taierile de vara
Taierile de vara reprezinta curatarea efectiva a plantei de florile uscate, forteaza planta sa infloreasca din nou si ofera trandafirului o forma atractiva. Este bine sa va reamintiti ca inainte de fiecare taiere foarfeca sa fie bine dezinfectata pentru a diminua raspandirea bolilor. Pentru ca noua tija pe care se vor dezvolta viitoarele flori sa fie suficient de puternica sa le sustina, taierea trebuie efectuata destul de aproape de tulpina plantei. In caz contrar tijele se vor indoi sub greutate iar florile vor privi pamantul, iar noi ne dorim ca ele sa priveasca catre soare, nu?