O afacere cu nuci oferă câștiguri de două ori mai mari decât cele ale unui salariat cu venit mediu în România

Plantatie nuci altoiti. Livada puieti nuci.Exista fructe al caror aspect este extrem de asemanator cu cel al organelor carora le sunt benefice omului. De exemplu, rosia este buna pentru inima, strugurii pentru plamani, avocado pentru uter si nucile pentru creier. Nu credem ca este o simpla coincidenta ca nucile sunt reprezentative pentru unul dintre cele mai complexe organe, cu atat mai mult cu cat a investi in cultivarea acestor fructe miraculoase poate fi una dintre cele mai profitabile idei de afaceri.

Profitul minim obtinut dupa o perioada de 4-7 ani de la infiintarea unei plantatii de nuci porneste de la 10-15.000 de euro pe an, pentru o suprafata cuprinsa intre 2 si 3 hectare cultivate. Sumele obtinute se pot chiar dubla, daca se alege un soi extrem de productiv. Eforturile pentru intretinerea acestei suprafete sunt foarte mici si sunt necesare numai intr-o scurta perioada pe an. 

O analiză amplă a specialistilor în cultura nucului, membri al Societății Române a Horticultorilor, dovedește că o afacere cu nuci oferă câștiguri de două ori mai mari decât cele ale unui salariat cu venit mediu în România. In plus, pentru cine are in plan o pensie privata, pe care sa o acceseze dupa aproximativ 10 ani de la inceperea plantarii, asigurarea unui venit de 10 mii de euro anual, pentru un hectar, poate deveni o investie ideala.

Pe pietele internationale, un kilogram de nuca in coaja se comercializeaza, in functie de soi si calitate, la valori intre 3,5 si 3,9 euro. Anual, venitul minim este de 10.500 de euro, la o productie de numai 3 tone la hectar. In cazul unui soi foarte productiv, veniturile sunt mult mai mari, ca in cazul Chandler, al carui productivitate, dupa 8 ani de la plantare, poate atinge 4 tone la hectar. Schema de plantare influenţează în mod direct atat durata de viaţă a livezii cat şi productivitatea. Astfel, cu cât productivitatea e mai mare, cu atât mai scurtă este durata de viaţă a acesteia, dar şi durata de amortizare a investiţiei este mai scurtă. Uzual se folosesc si plantari extensive, in sistem clasic, semi-intensiv, intensiv, superintensiv şi în sistem hiper-intensiv.

Un alt aspect extrem de important este faptul ca nuca în coajă care nu provine din livezi altoite cu unul sau mai multe soiuri, nu este omogenă calitativ. Acest lucru se refera deopotriva la aspectul calităţii miezului de nucă si la aspectul calităţii sudurii valvelor. Drept urmare, prețurile de valorificare a nucilor in coajă româneşti, care de cele mai multe ori nu sunt nici uscate corespunzător, este destul de scăzut.

Jardina.eu pune la dispozitie din pepiniera proprie numai varietati de puieti de nuci altoiti, de anul 2. Nucul Chandler este recunoscut ca avand cea mai mare productivitate ca soi normal altoit si doar Lara (care nu se poate cultiva in Romania) il depaseste. Din punct de vedere al productiei aceasta specie produce din anul 4, iar cantitatea obtinuta la maturitate este de aproximativ 4-5 tone de nuca la hectar. Dimensiunile nucii sunt cuprinse intre 32-36mm, iar grosimea cojii este destul de mica. Miezul este dechis la culoare si usor de extras. Chandler se adapteaza bine la sistemul de crestere de 8m intre randuri si 5m pe rand.

Livada puieti nuci. Plantatie nuci altoiti.Soiurile polenizatoare sunt Franquette si Fernette. Nucul Franquette este un soi frantuzesc de vigoare medie si o inaltime la maturitate intre 4 si 6 metri. Nucul Franquette este un soi cu același tip de fructificare ca și Chandler-ul, adica pe crengutele terminale, însă cu o rezistență mai mare la boli si dăunători. Face față și la gerurile din țara noastră. Înflorește cel mai târziu la începutul lunii mai, deci nu poate să fie surprins de gerurile și brumele de primăvară. Este recomandat pentru zonele reci, depresionare, la deal și la munte. Miezul fructului are o forma alungita, o culoare placuta galben aprins si un gust foarte placut. Fructul are o greutate medie de 18-20 g. Productivitatea soiului, la 10 ani de la plantare este de 17 kg nuci/pom. Estimarea productiei medii la hectar se face in functie de schema de plantare adoptata. Fructul este ferit de ingheturile tarzii datorita infloritului tardiv. Cel mai productiv soi cu fructificatie terminala, bineinteles dupa Chandler.  Fernette este un sort de nuc francez, de vigoare medie iar din motivul producerii unei cantități mari de polen este un polinizator perfect pentru Fernor. Fructificarea are loc pe crenguțele terminale cu fructe repartizate pe toată lungimea crengilor. Fernette are o productivitate de 3 to/ha. Fructul are forma globulara, o marime de 32-36 mm si un gust exceptional.

Daca te afli printre romanii care isi doresc sa intemeieze o livada de nuci, afla ca, in perioada urmatoare, oportunitatile de finantare prin fonduri europene vor fi din plin, iar noi detinem toate certificatele pentru obtinerea acestora. Prin programul de recoversie pomicola 2014-2020 vor fi favorizate fermele mici, ce isi propun realizarea propriei pepiniere si comercializarea directa a recoltei, dupa prelucrare.

NUC Altoit : Chandeler : Foarte Productiv  
 
CHANDLER : NUC ALTOIT
€ 15.20
Chandler este recunoscut ca avand cea mai mare productivitate de nuci.
 
 
 
 
Franquette : ALTOIT
€ 15.15
Miez frumos, gust extraordinar. Este cel mai renumit soi de nuc din Ungaria.
 
 
  Nuc altoit : Milotai