Pasi esentiali in taierea / curatarea trandafirilor de grdina

Taierea corespunzatoare a trandafirilor de gradina imbunatateste semnificativ sanatatea acestora, asigura o crestere viguroasa , o inflorire abundenta  si de asemenea previne imbolnavirea. Fara aceste taieri periodice planta nu va avea  o dezvoltare corespunzatoare , va inflori slab si va avea o viata scurta.
Pentru o mai buna intelegere a tehnicii de taiere va prezentam 5 pasi esentiali ce trebuie urmati.
1.    Pregatirea trandafirului pentru taiere
Toamna trandafirii trebuie taiati la 40-50 cm pentru a preveni ruperea ramurilor sub greutatea zapezii, iar la inceputul primaverii revenim cu taieri de optimizare a plantei. Aceste taieri au un scop comun, acela de a oferi plantei o circulatie a aerului cat mai buna prin centrul acesteia si de a o mentine sanatoasa.
2.    Indepartarea ramurilor moarte , rupet sau bolnave
Toate ramurile care sunt uscate, negre sau stafidite trebuie indepartate deoarece acestea nu vor mai produce o noua crestere. Ramurile sanatoase sunt ferme de culoare maro sau verde. Foarte important este sa indepartati ramurile care se incruciseaza deoarece acestea se pot freca unele de altele ducand la aparitia unor portiuni vulnerabile pe planta.
3.    Cunoasterea plantei
Este foarte important sa stim tipul trandafirului ce urmeaza a fi taiat, astfel ii putem determina forma pe care o va avea atunci cand va creste. Taieturile finale vor fi facute la un unghi de 45 de grade si aproximativ 0.5 cm deasupra mugurelui.
4.    Curatarea locului de plantare
Frunzele moarte, ramurile taiate si resturile din jurul plantei trebuie indepartate de pe locul de plantare. Suprafata trebuie sa fie curata si bine aerisita pentru a reduce raspandirea bolilor.
5.    Bucurati-va de planta
Ingrijiti cu atentie si daruire, trandafirii va vor oferi parfumul si frumusetea lor atat in gradina cat si in locuinta dumneavoastra.